PB : 02/03/2017 : Mediacijfers 2016: Vlaams Belang niet welkom bij openbare omroep

Mediacijfers 2016: Vlaams Belang niet welkom bij openbare omroep

 

Het Vlaams Belang werd in 2016 welgeteld 0 keer uitgenodigd als gast in een regulier televisieprogramma van de VRT. Dit in tegenstelling tot de andere partijen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Anke Van dermeersch opvroeg bij mediaminister Sven Gatz.

Open VLD, CD&V, N-VA, SP.A en ook Groen waren daarentegen wél geregeld vertegenwoordigd. Zo werd de N-VA 24 keer uitgenodigd en Open VLD 22 keer. De diversiteit en pluraliteit die stelselmatig door de VRT worden gepredikt is, aldus Van dermeersch, in de praktijk een dode mus. Het Vlaams Belang-parlementslid is de manier waarop haar partij wordt behandeld dan ook grondig beu. “Uit de studie, ‘De foto van Vlaanderen’, van de VRT bleek al dat de standpunten van het Vlaams Belang vaak meerderheidsstandpunten zijn. Het wordt hoog tijd dat ze die meerderheid ook ernstig neemt.”

Volgens Van dermeersch is er sprake van politieke manipulatie omdat sommige partijen vaak gevraagd worden en andere zelden of nooit. “Onderzoek toont aan dat de deelname van politici aan populaire programma’s een invloed heeft op de verkiezingsuitslagen. Wanneer dan uit cijfers blijkt dat vertegenwoordigers van sommige politieke partijen overbevraagd zijn voor deelname aan entertainmentprogramma’s, terwijl vertegenwoordigers van andere partijen bijna niet of zelfs helemaal niet aan bod komen, lijkt dit zelfs neer te komen op politieke manipulatie.”

Omdat eerdere vragen aan de openbare omroep zelf weinig hebben uitgehaald, is het volgens Van dermeersch tijd voor een forsere stap. Ze wil een verbod invoeren op optredens van politici in niet-informatieve programma’s. Het Vlaams Belang-parlementslid diende hiervoor een voorstel van decreet in. Het verbod moet gelden voor alle zenders en maakt de Vlaamse Regulator voor de Media bevoegd voor het opleggen van eventuele sancties. Die kunnen variëren van een waarschuwing tot een administratieve geldboete.

Bijlage: vraag Anke Van dermeersch en antwoord minister Sven Gatz betreffende de aanwezigheid van politici in VRT-TV-programma’s

Klaas Slootmans
Persverantwoordelijke Vlaams Belang

 

Mediacijfers 2016

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...