PB : 03/10/2017 : Vlaams Belang dient voorstel van resolutie in waarin legitimiteit en uitslag van Catalaans referendum worden erkend

Tom Van Grieken: “Regeringen mogen Catalaans onafhankelijkheidsstreven niet langer afdoen als interne Spaanse aangelegenheid.”

 

Het Vlaams Belang dient deze week in de diverse parlementen – Vlaams, Brussels en federaal – voorstellen van resolutie in om de Catalaanse regering te steunen. In de resolutie worden de regeringen van ons land opgeroepen de legitimiteit en de uitslag van het referendum ondubbelzinnig te erkennen en Catalonië dus te erkennen als nieuwe staat van zodra het Catalaanse parlement – als legitieme vertegenwoordiger van het volk – de onafhankelijkheid uitroept. In hetzelfde voorstel van resolutie wordt het Spaanse geweld tegen het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven uitdrukkelijk veroordeeld.

Volgens Vlaams Belang-partijvoorzitter Tom Van Grieken is het zeker nodig dat onze parlementen en regeringen hun steun uitspreken aan Catalonië: “De trieste balans van wat een hoogdag voor de democratie zou moeten geweest zijn, is meer dan 700 licht- en zwaargewonden en een dode.  Extreem geweld van de kant van de Spaanse overheid dat door het overgrote deel van de Europese ‘leiders’ blijkbaar stilzwijgend wordt goedgekeurd. Ondanks het extreme geweld en de ronduit gevaarlijke, antidemocratische repressiemaatregelen om het referendum te beletten en de kiezers te intimideren, heeft een grote meerderheid van de opgedaagde kiezers voor de onafhankelijkheid van Catalonië gestemd. Het Vlaamse politieke establishment kan en mag niet wegkijken en doen alsof er niets is gebeurd.

Tom Van Grieken hoopt dat de Vlaamse en federale regeringen “nu niet opnieuw hun kop in het zand zullen steken, zoals in de aanloop naar het referendum”. Toen het Vlaams Belang en parlementslid Hendrik Vuye minister Jambon toen over het Catalaanse referendum en de Spaanse repressie wilden bevragen, liep de minister weg van het spreekgestoelte, waarbij hij zijn collega van Pensioenen Bacquelaine de vragen liet beantwoorden. Die liet toen weten het referendum als een “interne aangelegenheid” van Spanje te beschouwen. Voor het Vlaams Belang kan deze houding niet volgehouden worden, gezien de Spaanse repressie, een dictatuur waardig, en het feit dat meer dan 90% van de Catalanen zich bij het referendum uitsprak voor Catalaanse onafhankelijkheid.

 

Wim Van Osselaer
Perswoordvoerder fractie Vlaams Belang

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...