PB : 21/03/2017 : Desinformatie over Geert Wilders in Ketnet-jeugdjournaal Karrewiet: Chris Janssens dient klacht in

Desinformatie over Geert Wilders in Ketnet-jeugdjournaal Karrewiet: Chris Janssens dient klacht in

 

Chris Janssens: “Schandelijk gedrag van Peter Vandermeersch. VRT moet leren objectief te informeren, ook en vooral naar kinderen toe.”

 

Chris Janssens, Vlaams Belang-fractievoorzitter in het Vlaams Parlement, dient bij de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM)  klacht in tegen de VRT naar aanleiding van een uitzending van het Ketnet-jeugdjournaal Karrewiet op 16 maart. Die dag wijdde Karrewiet een item aan de uitslag van de Nederlandse parlementsverkiezingen. Na een korte inleiding mocht Peter Vandermeersch, Vlaams journalist en hoofdredacteur van NRC Handelsblad, geïnterviewd door een jonge redactrice, in kindertaal zijn mening loslaten op de jeugdige kijkers. De ganse uitzending kan u hier bekijken: https://www.ketnet.be/kijken/karrewiet/16-maart-2017-uitzending.

Vandermeersch, gekend voor zijn linkse standpunten, trok alle registers open. Hij verkondigde dat  “veel mensen bang waren voor Wilders”, dat “heel Nederland heel luid ‘Oef’ zei toen hij niet de grootste was geworden”, en dat zelfs “heel de wereld ‘Oef’ zei: we zijn blij dat hij niet verkozen is”. Ook wil Wilders – volgens Vandermeersch – “dat Nederland zich afsluit van de rest”. De redactrice en de jeugdige kijkers werden in dreigende toon schrik aangejaagd:  “Stel je voor, als je naar Nederland komt, dat je moet stoppen aan de grens.

De letterlijke citaten:

Op de vraag “Wat betekent deze verkiezingsuitslag voor Nederland?” antwoordde Vandermeersch: “Deze uitslag betekent vooral dat een zekere meneer Wilders – die jij waarschijnlijk niet kent – niet gewonnen heeft. Geert Wilders, daar waren veel mensen bang voor hier. En Nederland zegt allemaal heel luid ‘Oef. Geert Wilders is niet de grootste geworden. Geert Wilders is namelijk iemand die wil dat Nederland zich afsluit van de rest. Die zou zelfs een grensbewaking worden tussen België en Nederland. Stel je voor, als je naar Nederland komt, dat je moet stoppen aan de grens.”

Op de vraag “Waarom waren die verkiezingen zo belangrijk voor heel de wereld” antwoordde Vandermeersch bovendien: “Omdat er de voorbije weken en maanden in Nederland veel gebeurd is. Trump is verkozen in Amerika. En sommige mensen die dachten: ‘Geert Wilders, dat is een soort Nederlandse Trump. En daarom zegt heel de wereld: ‘Oef: we zijn blij dat hij niet verkozen is. Ze mogen dat natuurlijk niet heel luid zeggen, maar ze zijn wel blij dat hij niet verkozen is.”

Voor Chris Janssens, Vlaams Belang-fractievoorzitter in het Vlaams Parlement, gingen Vandermeersch en Karrewiet hier ver over de schreef: “In de uitzending werd een zeer eenzijdig negatief beeld opgehangen van Geert Wilders. Het mediadecreet schrijft nochtans voor dat programma’s met een informatieve inslag in een geest van politieke en ideologische objectiviteit moet gebeuren. Dat was met deze uitzending zeker niet het geval. Uiteraard is het volledig van de pot gerukt dat heel Nederland bang was van Wilders. Voor veel mensen is Wilders net een symbool van hoop. Peilingen toonden zelfs aan dat een meerderheid van de bevolking de PVV in de regering wou, indien Wilders’ partij de grootste was geworden. De bewering Van Vandermeersch dat Wilders ‘niet verkozen is’ is vanzelfsprekend ook manifest onwaar.

Dat Karrewiet zich in het bijzonder tot kinderen richt, maakt het voor Chris Janssens nog erger: “Kinderen moeten objectief geïnformeerd worden. De huidige uitzending was pure indoctrinatie door een dolgedraaide Vandermeersch en absoluut onaanvaardbaar. Dergelijke hersenspoeling van kinderen kan men verwachten op de Noord-Koreaanse tv, maar niet in een democratie. De VRT moet leren neutraal te informeren, ook en vooral naar kinderen toe.” Op geen enkele manier werden de uitspraken van Vandermeersch overigens genuanceerd of werd iemand de kans gegeven een andere visie te geven op de Nederlandse verkiezingsuitslag. Daarom besliste Chris Janssens vandaag klacht in te dienen bij de VRM.

Wim Van Osselaer
Perswoordvoerder fractie Vlaams Belang

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...