PB : 21/12/2017 : Catalonië kiest voor vrijheid

Catalonië kiest voor vrijheid

“Elk volk heeft het recht zijn lot in eigen handen te nemen. Dat de Catalanen – ondanks een ongeziene moddercampagne – de moed hadden het ook te doen, dwingt diep respect af.” Dat zegt Tom Van Grieken in een reactie op de uitslag van de Catalaanse parlementsverkiezingen.

De Catalaanse teerling is geworpen. Ondanks staatsterreur, economische chantage en zelfs politiek gevangenschap schaarde een duidelijke meerderheid  zich achter een van de onafhankelijkheidspartijen. Met een opkomst van meer dan 80 procent kan de stembusgang bovendien niet langer weggezet worden als niet representatief. Catalonië koos voor vrijheid boven Spaanse suprematie.

Hoewel de Spaans-Catalaanse scheiding geen wandeling door het park zal worden, biedt ze opnieuw perspectief aan de Catalanen. Alles is immers beter dan de huidige situatie. Ondanks de gulle miljardentransfers van Catalonië naar Madrid werd de autonomie van de regio teruggeschroefd en werd elke vorm van dialoog over zelfbestuur van de hand gewezen. Indien premier Rajoy vandaag zijn stugge houding aanhoudt, staat de eenzijdige Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring in de sterren geschreven.

Vraag rest wat de Europese reactie zal zijn op dit democratisch orgelpunt. Indien de Commissie zich ook na deze oorverdovende roep om ‘indapendencia’ in stilte hult, bewijst zij voorgoed dat democratie en Europese Unie botsende instituten zijn.

Tom Van Grieken

Voorzitter Vlaams Belang

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...