PB : 23/11/2017 : Waanzin: Vlaamse subsidies voor islamfundamentalisme.

In het Vlaams Parlement klaagde Anke van dermeersch aan dat de vzw VOEM, die extreme islamitische lezingen organiseert, subsidies ontvangt van de Vlaamse regering.

Deze week ontstond ophef na een uitzending van het Nederlandse programma Nieuwsuur waarin te zien is hoe in het Genkse stadhuis een lezing plaatsvond waarin jongeren door een islamprediker werden opgeroepen niet meer naar muziek te luisteren, omdat dat een zonde zou zijn tegen de islam, en plaatsen te vermijden waar alcohol geconsumeerd wordt. Op de lezing zaten de vrouwen – gescheiden van de mannen – achteraan de zaal. Achteraf bleek dat dergelijke lezingen niet alleen plaatsvinden in het stadhuis van Genk, maar ook in zalen van de stad Antwerpen. Ali Houri, de man die de voordrachten geeft, is niet zomaar een wereldvreemd figuur met rare denkbeelden. Enkele weken geleden riep dezelfde Ali Houri immers via Facebook op om geld te storten voor terreurverdachte Tarik Ibn Ali, die leden voor IS recruteerde en de daders van de aanslag van 2015 in Parijs had geradicaliseerd.

Subsidieverhoging

Alvast in Antwerpen bleken deze islamfundamentalistische voordrachten georganiseerd te zijn door de vzw ‘Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims’ (VOEM), een federatie van verschillende moslimorganisaties. VOEM wordt reeds jaren gesubsidieerd door de Vlaamse regering. In 2017 zou VOEM 240.000 euro subsidies ontvangen.

In mei besliste de Vlaamse regering echter om het subsidiebedrag van alle migrantenfederaties – waaronder VOEM – te verhogen met 40.000 euro en in 2019 nogmaals een verhoging toe te kennen.  Het Vlaams Belang protesteerde tegen deze subsidieverhoging in het Vlaams Parlement. Als enige partij uiteraard. Toen al waarschuwde Chris Janssens: “VOEM zat mee achter de hetze van moslimouders tegen de juf van kleuterschool De Blokkendoos in Antwerpen. Eén van de afdelingen van VOEM is ook de islamitische vrouwenbekeerlingenorganisatie Al Minara, die enkele jaren geleden nog in opspraak kwam met bedenkelijke praktijken. Wat heeft dat allemaal te maken met integratie, minister?

Misbruik belastinggeld

De meerderheidspartijen CD&V, N-VA en Open VLD wilden toen echter niet luisteren naar de waarschuwingen van het Vlaams Belang. Het nieuws dat uitgerekend VOEM de islamfundamentalistische lezingen organiseerde verraste onze partij allerminst. Anke Van dermeersch was in het Vlaams Parlement scherp voor de regering: “VOEM ontvangt dit jaar na de subsidieverhoging 280.000 euro belastinggeld. Door VOEM te subsidiëren werkt u eigenlijk mee aan de verspreiding van extreme islamitische boodschappen. Belastinggeld wordt misbruikt voor islamfundamentalisme.”

“Stop subsidiëring!”

Bevoegd minister Gatz (Open VLD) had – anders dan een half jaar terug – nu blijkbaar wel oren naar de argumenten van het Vlaams Belang, want hij beloofde: “Ik zal de vereniging onder wiens verantwoordelijkheid de lezingen hebben plaatsgevonden een onderzoek aansmeren.” Anke Van dermeersch toonde zich gematigd tevreden: “Dat u nu beslist een onderzoek in te stellen, is al een stap in de goede richting. Maar dat geld misbruikt wordt om moslimfundamentalisten te sponsoren en jihadverheerlijkers te financieren, dat kan niet en dat moet stoppen.” Het Vlaams wil uiteraard dat de regering onmiddellijk alle subsidies afneemt van VOEM en andere moslimorganisaties die zich inlaten met fundamentalisme.

Lees hier het verslag. 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...