PB : 27/10/2017 : Tom Van Grieken feliciteert de Catalanen en Vlaams Belang roept Belgische regering op de onafhankelijkheid zo snel mogelijk te erkennen

Tom Van Grieken feliciteert de Catalanen en Vlaams Belang roept Belgische regering op de onafhankelijkheid zo snel mogelijk te erkennen

 

De meerderheid in het Catalaanse parlement heeft zonet de resolutie over onafhankelijkheid goedgekeurd. Het Catalaanse volkslied weerklonk onmiddellijk nadat duidelijk werd dat “Si” het heeft gehaald. Tom Van Grieken feliciteert de Catalanen en het Vlaams Belang dringt er op aan dat de Belgische regering de onafhankelijkheid zo snel mogelijk erkent.

Nadat de regeringspartij Junts pel Sí, gesteund door de partij CUP, eerder op de dag een resolutie over eenzijdige onafhankelijkheid had ingediend, verliet de oppositie het parlement. De nog aanwezige parlementsleden gingen uiteindelijk tot de stemming over. Bij de telling werd het algauw duidelijk: 70 van de nog aanwezige parlementsleden stemden voor, 10 tegen en 2 blanco. Bij deze is de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië een feit.

“Wij zullen de Catalaanse republiek vormen, als een onafhankelijk en soeverein land, onder de rechtsstaat”, aldus de tekst van de resolutie. Vlaams Belang steunt de Catalanen hierin uiteraard ten volle en vraagt de Belgische regering, de belofte van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon indachtig, dan ook om de onafhankelijkheid van Catalonië per direct te erkennen.

Bob De Brabandere
Politiek secretaris van de voorzitter

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...